marți, 1 septembrie 2015

HORIZONTES CONTEMPORANEOS: ALINA VELAZCO (MEXICO)


Totalitarismo

  Cualquier régimen que presume tener la verdad absoluta o en otras palabras, un régimen totalitario, corre el riesgo de convertirse en algo que haga más daño que bien. Estos regímenes, tienen siempre características muy definidas: un líder carismático que surge en un momento de tensión social y/o crisis y que toma la bandera de la lucha por las clases oprimidas, habitantes en descontento con su vida actual y con ansiedad de cambio, una policía secreta que impida que alguien se queje del sistema, sanciones brutales para quien o quienes lo hacen; solo por mencionar algunas.
  Debido a la negativa rotunda a permitir críticas al sistema, este tipo de regímenes niega al mismo tiempo cualquier posibilidad de mejora al considerar que las cosas están bien del modo en que están. Estos líderes y sus seguidores más cercanos, deciden no permitir la entrada de nuevas ideas y tecnología de cualquier país considerado enemigo. En algunos casos extremos, ni siquiera lo permiten a los países amigos. Es cuando el sistema y sus obras y servicios, se vuelven obsoletos de un momento a otro. Eso impide que se pueda competir con países que se mantienen a la vanguardia en cuanto a ciencia y tecnología se refiere y peor aún, le impide cubrir las necesidades básicas de los ciudadanos que viven bajo el yugo de un sistema que deja de ser amigo y se convierte en tirano: A nadie (y menos a los líderes autonombrados una y otra vez como “Mesías”, Salvadores de la Patria),
  Pero a veces, solo a veces, el dictador no tiene 100% la culpa. La tienen los que están cerca de él y por miedo, par  mantenerlo contento y seguro de la estabilidad del sistema, le disfrazan, maquillan, esconden la realidad. Se ha visto al menos en una ocasión en cada régimen totalitario, cómo una noche antes de la visita del dictador, se pintan calles, podan árboles, terminan de construir el hospital que visitará. Solo para que el siga creyendo que todo está bien.
  Todos en alguna medida somos víctimas del totalitarismo. Aún quienes han gozado de sus mieles. A través de la historia, el fin que han tenido los líderes de este tipo de regímenes ha sido terrible. Ninguno se ha salvado de la ira de la gente que vivió oprimida por el régimen y que, de alguna forma, necesita expresar su descontento. No estoy de acuerdo con la violencia de ninguna clase, pero la gente se cansa de la injusticia y la privación. De no ver que las cosas mejoren.
  Por eso es de vital importancia estudiar la historia y aprender de ella. Para que no se nos olvide lo que un líder carismático, sin conciencia y con poder absoluto, podría llegar a hacernos. Para no permitir que suceda otra vez. En ningún país.

Totalitarism

  Orice regim politic care pretinde că deţine adevărul absolut, cu alte cuvinte un regim totalitar, îşi asumă riscul de a se transforma în ceva care produce mai mult rău decât bine. Aceste regimuri prezintă întotdeauna caracteristici bine definite: un lider carismatic care apare într-un moment de tensiune sau criză socială şi care ia steagul luptei pentru clasele oprimate, persoane nemulţumite de viaţa din prezent şi dornice de schimbare, o poliţie secretă care îi împiedică pe oameni să se plângă de sistem, sancţiuni brutale contra celui sau a celor care o fac, pentru a nu menţiona decât unele aspecte.
  Din cauza refuzului de a permite criticarea sistemului, acest tip de regimuri neagă în acelaşi timp orice posibilitate de ameliorare, considerând că lucrurile sunt bune aşa cum sunt. Aceşti lideri şi colaboratorii lor apropiaţi decid să nu permită intrarea noilor idei şi tehnologii dintr-o anumită ţară considerată inamică. În cazuri extreme, nu o permit nici măcar în cazul ţărilor prietene. Este atunci când sistemul devine perimat de la un moment la altul. Aceasta împiedică competiţia cu ţările care se menţin în avangardă pe planul ştiinţei şi al tehnologiei şi încă şi mai rău, împiedică regimul totalitar să acopere nevoile de bază ale cetăţenilor, care trăiesc sub apăsarea unui sistem care încetează să fie prieten şi se transformă în tiran: pentru oricine (şi mai puţin pentru liderii autointitulaţi în repetate rânduri “Mesia”, Salvatori ai Patriei).
  Dar uneori, numai uneori, dictatorul nu este 100% vinovat. Vina este şi a celor care se află alături de el şi care de teamă, ca să-l menţină mulţumit şi sigur de stabilitatea sistemului, îi mistifică, îi machează, îi ascund realitatea. S-a văzut cel puţin într-o ocazie, în fiecare regim totalitar, cum cu o noapte înainte de vizita dictatorului se vopsesc străzi, se tund pomii, se termină de construit spitalul pe care îl va vizita. Numai pentru ca el să creadă în continuare că totul este bine.
  Cu toţii, într-o anumită măsură, suntem victime ale totalitarismului. Chiar şi cei care s-au bucurat de binefacerile lui. De-a lungul istoriei, sfârşitul de care au avut parte liderii acestui tip de regimuri a fost cumplit. Nimeni nu s-a putut salva de mânia oamenilor care trăiau oprimaţi de regim şi care, într-un fel sau altul, aveau nevoie să-şi exprime nemulţumirea. Nu sunt de acord cu violenţa niciunei clase, dar oamenii obosesc de nedreptate şi privaţiuni. Din cauză că nu văd că lucrurile se ameliorează.
  De aceea, este de o importanţă vitală să studiem istoria şi să învăţăm din ea. Pentru a nu uita ceea ce un lider carismatic, fără conştiinţă şi cu putere absolută, ar putea ajunge să ne facă. Pentru a nu permite să se întâmple şi altă dată. În nicio ţară.  

Perfil cultural

  Alina Velazco (nacida 1973, en México D.F) es una escritora, poeta y periodista mexicana. Estudió el Diplomado en Creación Literaria del Instituto Nacional de Bellas Artes y ha participado en lecturas en diversos foros de Colima, D.F., Estado de México, Jalisco, San Luis Potosí y Oaxaca. Mención de honor en el género Poesía del XLIV Concurso Internacional de Poesía y Narrativa Audiolibro “Voces de Hoy 2015” Buenos Aires, Argentina. Sus publicaciones van desde suplementos y revistas culturales, hasta revistas electrónicas, blogs (alternativos y oficiales) y antologías de poesía y cuento en México, Chile, Rumania, País Vasco, República Dominicana, Perú, Argentina, Cuba y Estados Unidos. Su primero libro de poemas, “El Atlas de las Nubes” sera publicado en 2015 en la colección “Bibliotheca Universalis”.
  Sus escritos – poemas, relatos y ensayos –  son un testimonio de su vocacion literaria e de su sensibilidad especial para los problemas sociales y culturales de la sociedad mexicana contemporanea. Alina Velazco es una colaboradora honoraria de “Horizonte literario contemporáneo” desde 2011.

Profil cultural

   Alina Velazco (născută în 1973, în Ciudad de Mexico) este o prozatoare, poetă şi publicistă mexicană. A studiat creaţia literară la Institutul Naţional de Arte Frumoase şi a participat la lecturi, la diverse foruri din  Colima, Ciudad de Mexico, Jalisco, San Luis Potosí şi Oaxaca. Menţiune de onoare pentru poezie la ediţia a XLIV-a a Concursului Internaţional de Poezie şi Proză “Voci de Astăzi 2015”, Buenos Aires, Argentina. Colaborări publicistice la reviste culturale şi reviste electronice, bloguri (alternative şi oficiale) şi antologii de poezie şi proză din Mexic, Chile, România, Ţara Bascilor, Republica Dominicană, Peru, Argentina, Cuba şi Statele Unite. Prima sa carte de poezii, “Atlasul norilor” va fi publicată în 2015 în cadrul colecţiei “Bibliotheca Universalis”.
  Scrierile sale – poeme, povestiri, eseuri – sunt o mărturie a vocaţiei sale literare şi a sensibilităţii sale faţă de problemele sociale şi culturale ale societăţii mexicane contemporane. Alina Velazco este colaboratoare onorifică a revistei “Orizont literar contemporan” din anul 2011.        

Traducere şi prezentare de Daniel Dragomirescu



Niciun comentariu: